Een subdomein is een domein dat deel uitmaakt van een groter domein. Email.byte.nl en administratie.byte.nl bijvoorbeeld zijn subdomeinen van het domein byte.nl. Subdomeinen worden vaak gebruikt door organisaties die een unieke naam willen toewijzen aan een bepaalde afdeling, functie of dienst gerelateerd aan de organisatie. Een subdomein kan ook bedoeld zijn om de individuele eigenheid van de betreffende gebruiker aan te duiden.

Let op! Wanneer je domein extern staat en je een subdomein aanmaakt bij Byte, is het nog wel nodig om bij de externe partij hetzelfde subdomein in de DNS aan te maken. Qua IP-adres gebruik je dan het IP-adres van je hostingpakket.

Let op! Subdomeinen zijn alleen aan te maken op pakketten met hosting, dus niet onder Presence pakketten.

Byte biedt 2 soorten subdomeinen

Bij Byte bieden we twee soorten subdomeinen aan:

1. Subdomein aanmaken via het Service Panel
  2. Subdomein DNS record aanmaken

Hoe je gebruik kunt maken van deze twee typen subdomeinen vind je hieronder.

Subdomein aanmaken via het Service Panel

Het eerste type subdomeinen zijn de ‘echte’ subdomeinen: hierbij komt er in de homedirectory een directory bij, genaamd sub.domein.nl. Bezoekers die naar sub.domein.nl surfen komen in die map terecht, en sub.domein.nl zal ook in de adresbalk blijven staan.

Om een subdomein aan te maken log je in op het Service Panel, kies je voor desbetreffende domeinnaam en klik je op Instellingen, Subdomeinen. Onder Subdomein toevoegen kun je de subdomeinnaam opgeven. Het kan tien minuten duren voor deze subdomein helemaal actief is.

Het is ook mogelijk een serveralias catchall aan te maken. Dan wordt het verzoek doorgestuurd naar de map van het hoofddomein. Zie Server alias catchall voor meer informatie.

Subdomein DNS record aanmaken

Het is ook mogelijk om via de DNS instellingen een extra DNS-record aan te maken voor een subdomein. Deze kun je dan vervolgens gebruiken om naar een IP-adres of hostname te verwijzen.