E-mailadressen en e-mail verhuizen naar Byte? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit doet zonder e-mail te verliezen.

E-mailadressen naar Byte verhuizen

E-mailadressen dien je voordat je het domein verhuist, aan te maken op het Service Panel. Zie hiervoor ook het artikel: Nieuw e-mailadres aanmaken.

Als je je domeinnaam naar Byte wilt verhuizen en op verhuis mijn domein klikt in het Service Panel, gaat het domein in de DNS over naar Byte. Er geldt per extensie een andere verhuisprocedure. Kijk daarom graag goed welke procedure voor jouw domeinnaam geldt: Verhuizen van je domeinnaam.

Na de verhuizing, zodra de MX records naar onze mailservers verwijzen, komt ook de e-mail bij Byte binnen. Omdat de DNS informatie niet overal tegelijkertijd geüpdate wordt, is er een periode waarin een deel van de e-mail bij de vorige hosting provider binnenkomt, en een gedeelte bij Byte.

Een deel van de e-mail zul je dus bij de vorige hostingprovider moeten ophalen. Ook e-mail die gestuurd was voordat het domein verhuisd was, maar die nog niet opgehaald is, moet je bij de vorige hostingprovider ophalen. In het algemeen is dat geen probleem. Als het wel een probleem is, bijvoorbeeld omdat de eigenaar van het e-mailadres op vakantie is, kun je dit oplossen door de e-mail ruim voordat je het domein verhuist en het abonnement bij de oude hostingprovider opzegt, bij Byte te laten bezorgen. Daar zijn twee manieren voor :

DNS instellen

Je kunt bij Byte je e-mailadressen aanmaken en de MX records bij de oude hostingprovider naar onze mailserver laten verwijzen. Zie daarvoor het artikel: Verhuizen Versnellen.

E-mail forwarden

Je kunt bij Byte je e-mailadressen aanmaken, en bij de oude hostingprovider de e-mail voor de e-mailadressen laten doorsturen naar mailboxnaam@mx.byte.nl. Hierin vervang je mailboxnaam door de naam van de mailbox die bij het e-mailadres hoort dat je door wilt sturen.

Dus je maakt op het servicepanel bijvoorbeeld ‘sales@domein.nl => domei001’ aan. Dan kun je de mail voor sales@domein.nl bij de oude hostingprovider laten doorsturen naar domei001@mx.byte.nl. Je kan dan de mail vervolgens op onze POP server ophalen in de mailbox domei001.

Als je al je e-mailadressen wilt laten doorsturen, is het DNS instellen (de eerste methode die hierboven wordt beschreven) minder werk. Als niet alle e-mailadressen lang van te voren over hoeven, maar bijvoorbeeld alleen die van een paar medewerkers die op vakantie gaan, is de tweede methode (e-mail forwarden) handiger. Beide methoden zijn alleen voor geavanceerde gebruikers aan te raden.

Heb je zelf geen ervaring met het verhuizen van domeinen? Dan kan een van onze partners je hierbij helpen.

Eigen mailserver naar Byte verhuizen

Gebruik je een eigen mailserver en wil je je site naar Byte verhuizen, dan dien je in het algemeen de volgende stappen te volgen:

• Controleer welke mailserver ingesteld is voor je domeinnaam.
  • Log in op het service panel en klik op het domein waar het om gaat.
  • Klik op DNS onder het tabblad ‘Instellingen’.
  • Als je hier nog niets veranderd hebt, staan de DNS instellingen hier op de standaard instellingen voor een bij Byte gehost domein. Dat houdt in dat er twee MX records zijn:
    Name Type Value Prio
    domein.nl MX smtp1.byte.nl 10
    domein.nl MX smtp2.byte.nl 20
  • Klik op het record ‘smtp1.byte.nl’. In het vak content staat ‘smtp1.byte.nl’. Vervang dit door de naam van je eigen mailserver. Klik op store.
  • Als je mailserver bijvoorbeeld ‘mail.xs4all.nl’ heet, ben je klaar. Heet je mailserver ‘mail.domeinnaam.nl’, dan dien je voor ‘mail.domein.nl’ nog een A-record te maken. Want het hoofddomein wordt verhuisd naar Byte.
  • Klik hiervoor op new record.
  • In name voer je (in dit geval) ‘mail’ in. In Content voer je het ip-adres van je mailserver in. Klik op Add.
  • Klaar! Zie ook de volgende pagina’s voor meer informatie: