Wanneer je een nieuwe site aan het ontwikkelen bent, wil je graag zien hoe deze eruit ziet tijdens het ontwikkelen. Vaak staat daarbij nog de webhosting bij een andere partij en je wilt niet de live omgeving in gevaar brengen. Met een hostfile kun je jouw browser de opdracht geven om niet de domeinnaam uit de DNS servers te halen maar rechtstreeks naar een specifiek IP-adres te gaan.  Dit heeft alleen effect op jouw bezoek aan de website en je klanten/bezoekers merken daar niets van. Zodoende kun je dus testen hoe jouw website werkt op de nieuwe omgeving maar gebeurt er niets met je live site.
In dit artikel leggen we uit hoe je op Mac OSX, Linux en Windows je website kan testen met een hostfile.

Stel je hostfile in

Hieronder staat beschreven hoe je dit instelt op een Mac/Linux en Windows computer.

Mac OSX/Linux

1. Open je Terminal.
  2. Gebruik het volgende commando:
    sudo nano /etc/hosts (zie afbeelding 1).
  3. Vervolgens voeg je als volgt een extra regel toe: <ip-adres> <domein.ext> (zie afbeelding 1) . Bijvoorbeeld: 82.94.214.229 byte.nl www.byte.nl

Hostfile in Mac/Linux

Hostfile in Mac/Linux

Let op! Wil je weer de website bekijken zoals het in de DNS is ingesteld verwijder dan de regels in je hostfile zoals hierboven beschreven (regels verwijderen uit het bestand).

Windows

1. Zoek Notepad (Kladblok) op
  2. Klik met je rechter muis op het bestand en kies voor Open als Administrator .
  3. Open een nieuw bestand en navigeer naar de locatie: c:\windows\system32\drivers\etc\
  4. Open het hosts bestand (zie afbeelding 2).

Afb.2 Hostfile Windows

Afb.2 Hostfile Windows

5. Voeg een extra regel toe: <ip-adres> <domein.ext>
    1.     vb: 82.94.214.229 byte.nl www.byte.nl

Let op! Wil je weer de website bekijken zoals het in de DNS is ingesteld verwijder dan de regels in je hostfile zoals hierboven beschreven (regels verwijderen uit het bestand).

Website testen

Nu je in je hostfile hebt aangegeven dat je domein.nl wilt bezoeken via het IP-adres xxx.xxx.xxx.xxx open je de site in je browser. Je zult nu de website domein.nl bekijken vanuit het IP-adres xxx-xxx-xxx-xxx .