Je domeinnaam verhuizen naar Byte doe je makkelijk en snel in een paar stappen. Elke stap leggen we uit in dit artikel. Houd er wel rekening mee dat voor iedere extensie (.nl, .com, .be, enz.) een andere verhuisprocedure geldt. Meer informatie hierover vind je op de domeinspecifieke pagina’s waarnaar we verwijzen in dit artikel.

Verhuizen doe je in 5 stappen

Er zijn 5 stappen bij een domeinnaam verhuizing:

 1. Aanvragen Presence (Plus) pakket (begin testfase): online via het Service Panel aangevraagd en geactiveerd.
 2. Autorisatie (tijdens testfase): voor .NL .COM .NET .INFO .ORG .BIZ verhuizingen heb je een auth-code of een token nodig. Deze kun je opvragen bij je oude provider.
 3. Starten domeinnaam verhuizing (eind testfase): online via het Service Panel starten domeinnaam verhuizing.
 4. Domeinnaam verhuisprocedure (specifiek voor elke extensie).
 5. Domeinnaam is over: 24 uur DNS caching, site en e-mail live bij Byte.

Let op! Wanneer je je domeinnaam verhuist naar Byte, komt de Testbyte URL te vervallen. Dit houdt in dat de site die op je testomgeving staat, live komt te staan. Indien dit niet de bedoeling is, wacht dan nog even met het verhuizen van je domeinnaam!

Stap 1. Aanvragen en activeren pakket (begin testfase)

 • Bestel een Presence pakket voor je domeinnaam. Als je nog geen klant bent van Byte, kun je ook gelijk een klantaccount aanmaken tijdens het bestellen.
 • Zodra je de bestelling hebt afgerond, kun je aan de slag met het pakket in je Service Panel.
 • Je kunt ook direct beginnen met het instellen van de e-mail. Let wel op! De e-mail werkt pas als de domeinnaam over is naar Byte of als je de externe DNS correct hebt ingesteld.

Stap 2. Autorisatie (tijdens testfase)

Voor bijna alle domeinnamen (.NL .COM .NET .ORG .INFO .BIZ) kun je bij de oude provider de autorisatiecode opvragen en eventueel verzoeken tot het unlocken van de domeinnaam. (Niet nodig voor .NL domeinnamen)

Voor andere domeinnamen, bekijk de specifieke procedure:

Stap 3. Start de verhuizing (eind testfase)

 1. Je geeft bij je oude provider aan dat je wilt verhuizen.
 2. Wanneer je de autorisatiecode hebt ontvangen, zet je de verhuizing van de domeinnaam in gang op het Service Panel.
 3.  Kijk graag bij de domeinnaam specifieke procedures voor meer informatie over hoelang het duurt voordat je domeinnaam over is.

Let op! Zodra je domeinnaam is verhuisd, komen al je bezoekers uit bij Byte. Zorg er dus voor dat je webshop live staat bij Byte of klaar staat om live te gaan. Wil je gebruik maken van de e-maildiensten van Byte, zorg er dan voor dat je e-mailadressen en mailboxen aan hebt gemaakt. Kijk hiervoor graag bij de pagina’s:

Stap 4. Domeinnaam verhuizing status

Voor verschillende extensies (.NL .COM .BE .EU .NET .INFO, etc) gelden verschillende procedures. Tijdens de verhuizing kun je via het Service Panel zien wat de status van de verhuizing is.

Overige situaties:

Stap 5. Domeinnaam over

Nadat de domeinnaam naar Byte over is, wordt de DNS wereldwijd aangepast. Dit gaat vanzelf, maar is niet te versnellen. Gedurende 24 uur nadat verhuizing gelukt is, wordt door alle ISP’s de nieuwe, juiste, informatie opgevraagd bij SIDN en Byte, en komen de bezoekers van de site en e-mailberichten op de juiste plaats aan.

Tot die tijd kun je dus last hebben van zogenaamde ‘DNS-caching’. Dit houdt in dat je bezoekers al bij ons uit kunnen komen, maar ook bij je oude omgeving. Je kunt dit voorkomen door de DNS bij de oude provider aan te passen en de nameservers of A-records te wijzigen naar ons. Lees hier meer over in het artikel: Verhuizen_Versnellen.

FAQ over verhuizen

Verhuizen van Byte naar een andere provider?

Hoe je je domeinnaam en/of website verhuist van Byte naar een andere provider wordt uitgelegd in het artikel: Verhuizen Naar Andere Provider.

Kan Byte de site niet voor mij verhuizen?

Byte kan helaas de verhuizing niet voor je uitvoeren. Wel kan Byte je hiervoor een partner aanraden. Een partner kun je vinden op onze partnerpagina.

Heft Byte het contract op bij de vorige provider bij een verhuizing?

Nee, Byte kan niet opheffen bij de vorige provider. Dat kan alleen de partij die het contract is aangegaan. Informeer bij de oude hoster/provider hoe dit moet. Meestal is er een standaardprocedure te vinden op de website.

Mijn site is verhuisd, maar ik zie nog steeds de site bij mijn oude provider?

De DNS instellingen van je oude hostingprovider kunnen nog één tot enkele dagen blijven staan bij je internetprovider. Hoelang het duurt voordat je domein over is, is dus afhankelijk van je oude hostingprovider. Die is vrij om zelf in te stellen hoelang gegevens in de DNS geldig zijn. Deze termijn heet de time to liveofwel TTL’.

Je domein is pas volledig over wanneer de volledige TTL verstreken is. Tot die tijd kan het zo zijn dat op de ene computer je nieuwe site bij Byte te zien is, en op de andere computer de oude site bij je oude provider. Byte hanteert een zogeheten TTL van slechts een uur, maar er zijn ook providers die een dag of zelfs het maximum van tien dagen hanteren.

Hoe lang bewaart mijn internetprovider de DNS gegevens van mijn site nog?

DNS NSLookup

afb.1 DNS NSLookup

Als je je site verhuist naar Byte blijft de DNS informatie van je oude hostingprovider nog een tijd in de cache van internetproviders staan. Je kunt zien hoelang het nog duurt voordat die informatie ververst wordt met informatie van Byte door de onderstaande stappen te doorlopen:

 • Druk op de startknop van je PC
 • Kies Uitvoeren…of Run…
 • Type in het tekstveld: cmd
 • Type het volgende in (vervang uwdomein.nl door uw domeinnaam):
  • nslookup↲
  • set debug↲
  • www.jouwdomein.nl↲

Het antwoord staat onder het kopje ANSWERS bij ttl (time to live). Dit is het aantal seconden dat je internetprovider de oude DNS informatie nog bewaart. Lukt het je niet met bovenstaande stappen de TTL te achterhalen? Neem dan contact op met je oude hoster en vraag hen wat de TTL is van je domeinnaam.

10