Bij een verhuizing van een webshop/domeinnaam ben je afhankelijk van het overgaan van de DNS, en daarmee de medewerking of technische kwaliteiten van je oude provider. Hierdoor is het exacte moment van de verhuizing moeilijk te plannen, en loop je het risico dat een deel van de bezoekers een (korte) tijd de site niet kunnen bezoeken.

Verhuizen zonder downtime is mogelijk door een goede planning en een scheiding van de DNS/domeinnaam verhuizing en de daadwerkelijke site verhuizing. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt in dit artikel in een overzichtelijk stappenplan uitgelegd.

Stappenplan

Stap 1 – Maak een planning

Heb je een shop op Hypernode in de testfase staan, bepaal dan ruim van tevoren of je je domein(en) naar Byte wilt verhuizen of dat je deze extern wilt laten staan. Beide opties worden besproken in dit artikel over DNS in de Hypernode support documentatie.

Domein blijft extern staan

Laat je je domein extern staan dan is het een kwestie van de (externe) DNS omzetten en verwijzen naar de Hypernode op het moment dat je je shop live wilt zetten op Hypernode. Je bent dan afhankelijk van de TTL (Time To Live). DNS-servers in de wereld kunnen nog maximaal 24 uur de oude waarde uit hun cache kunnen gebruiken. Kijk of je bij de provider waar je domein geregistreerd staat de TTL zo laag mogelijk kunt zetten.

Domein wordt verhuisd naar Byte

Wil je je domein naar Byte verhuizen, verhuis dan eerst je domein voordat je shop live gaat bij Byte.

Wil je je domein verhuizen naar Byte dan zul je eerst een Presence (domeinregistratie) pakket moeten bestellen.

Ookal staat je domein nog extern, je kunt na het bestellen van het Presence pakket al wel vast de DNS bij Byte instellen. De juiste manier is om bij ons alvast de DNS zo in te stellen zodat de records gelijk zijn aan de records van de externe DNS (waar je domein nu geregistreerd staat). Vervolgens start je de verhuizing van je domein. Staat je domein eenmaal bij Byte, dan is de DNS bij Byte actief – met dezelfde records zoals je die ook ingesteld had bij de “oude” Registrar. De DNS zal dus nog verwijzen naar je huidige hostingruimte (en niet de Hypernode, want daar staat je shop nog in testfase).

Tijdstip van verhuizen bepalen

Vlak voordat je je shop op Hypernode ‘live’ zet moet er nog een laatste sync van files en database gedaan worden zodat er geen bestellingen zoek raken en er ook geen files missen. Om die sync te kunnen doen moet je shop even in maintenance mode gezet worden. Bepaal waneer je shop het beste even offline kan zijn (houd rekening met 30 minuten). Kies een rustig moment uit waarop je weinig bezoekers verwacht. Maak ook een noodplan voor problemen (rollback, versnelde migratie, etc).

Stap 2 – Je website testen bij Byte

Wanneer je een Hypernode pakket of trial bij Byte hebt besteld kun je je Magento shop met behulp van de Hypernode Importer eenvoudig importeren op de Hypernode en beginnen met testen. Dit heeft verder geen gevolgen voor de werking van je live-shop. Zodra alles goed ingesteld is en je site grondig getest is kun je de live-gang plannen.

Stap 3 – verhuizing van het domein, DNS alvast instellen

Nog tijdens de testfase kun je het domein naar Byte verhuizen (nadat je hiervoor een Presence pakket hebt besteld). Let op, alleen de Technisch beheerder kan DNS instellingen wijzigen, dus zorg ervoor dat de rol van Technisch Beheerder van het Presence pakket op het juiste klantnummer staat. Check vervolgens:

• Welke gegevens staan er in de DNS van je OUDE provider? ftp.jouwdomeinnaam.nl? pop.jouwdomeinnaam.nl? www.jouwdomeinnaam.nl? jouwdomeinnaam.nl? smtp.jouwdomeinnaam.nl? shop.jouwdomeinnaam.nl? Maak hier een overzicht of printje van.
  • Noteer exact wat er in de DNS van Byte staat. Dit vindt je in het Service Panel onder tabblad “Instellingen” onder de knop “DNS” of log in via deze directe link.
  • Stel de DNS exact hetzelfde in, als dat het nu bij je oude provider staat ingesteld.

Stap 4 – Verhuis de domeinnaam naar Byte

Als de DNS precies zo staat ingesteld als bij je oude provider, verhuis je je domeinnaam naar Byte. Zie ook het artikel Verhuizen van je domeinnaam.

• Volg de verhuisprocedure die voor jouw domeinnaam van toepassing is. Een overzicht hiervan vind je op de categoriepagina Verhuizen. De verhuizing van de domeinnaam heeft geen invloed op de bereikbaarheid van je website, aangezien de DNS exact hetzelfde is als die bij de oude provider was.
  • Gebruik je straks mailboxen bij Byte? Stel die vast in bij Byte en de klant. Kijk ook hiervoor ook op de pagina E-mail verhuizen naar Byte. Gebruikt de klant een eigen mailserver? Dan verandert er niets (aangezien je dan de MX-records in de DNS al goed hebt ingesteld).

Stap 5 – Ga live met je shop op Hypernode

Staat je domein eenmaal bij Byte geregistreerd dan verwijst deze nog naar je huidige live-omgeving. Je hebt de DNS immers zo ingesteld zodat deze gelijk is aan de DNS bij je oude Registrar. Je shop op Hypernode staat nog in de testfase. Staat je domein extern dan verwijst deze uiteraard ook nog steeds naar de huidige live-omgeving.

Je wilt nu live met je shop op Hypernode.

1. Hiervoor zet je eerst je huidige live-shop in maintenance mode
  2. Je doet een laatste sync zodat alle nieuwe files en database-records (nieuwe bestellingen!) gekopieerd worden naar je shop op Hypernode
  3. Je koppelt je domein aan de Hypernode (daarmee wijzig je de DNS zodat deze naar de Hypernode verwijzen) of je wijzigt de externe DNS
  4. Je shop staat live op Hypernode!

De volledige uitleg vind je op de Hypernode Kennisbank. Je kunt alles handmatig doen, of je gebruikt de Hypernode importer tool op het Service Panel, waarbij je de maintenance mode optie selecteert.

Het wijzigen van de DNS tijdens live-gang

Staat je domein extern, volg dan de instructies op de Hypernode support documentatie om de DNS te wijzigen zodat deze correct verwijst naar de Hypernode.

Staat je domein bij Byte dan kun je deze eenvoudig koppelen aan de Hypernode via het Service Panel.

Veelvoorkomende misstappen

De tijd die een verhuizing in beslag neemt wordt vaak onderschat. Doe dit niet en neem hier ruim de tijd voor. Zo behoud je het overzicht en kun je sneller handelen als het eventueel mis gaat. Onzorgvuldig werken is ook een veel gemaakte fout. Werk zorgvuldig en doe geen dingen die je niet kent (DNS is complex en we raden het ook aan om dit over te laten aan webprofessionals).

Let op! Omdat DNS operaties foutgevoelig en heel specifiek zijn, wordt hierin door Byte geen support gegeven. Je bent zelf verantwoordelijk voor correcte instellingen. Meer over het beheren van je DNS bij een externe partij, vind je op de pagina DNS.