Nieuw wachtwoord Joomla! backend aanmaken

Tags: administratieJoomla!wachtwoord

Wanneer je een (superuser) account hebt aangemaakt voor je Joomla site is het achteraf niet mogelijk om dit wachtwoord op te vragen. Dit wachtwoord wordt versleuteld opgeslagen en is lastig te achterhalen. Het is wel mogelijk om een nieuw wachtwoord aan te maken voor je account zodat je weer kunt inloggen in de backend van je Joomla site. Dit kan op drie manieren:

• De super administrator maakt een nieuw wachtwoord aan
  • Gebruik de wachtwoord vergeten link
  • Pas je wachtwoord aan via je database.

In dit artikel leggen we de bovengenoemde methodes uit, zodat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kunt met je Joomla website.

“Super Administrator” maakt nieuw wachtwoord voor je aan

Heb je een normaal usersaccount? Vraag dan een superuser een nieuw wachtwoord voor je in te stellen. Gebruikers die de rechten van “Super Administrator” hebben, kunnen een ander wachtwoord instellen voor de andere gebruikers van de site. Dit kunnen zij via de User Manager onder het menu item Users regelen.

Wachtwoord vergeten link naar e-mail adres laten sturen

Wanneer je het administrator-wachtwoord kwijt bent kunt, kun je de wachtwoord vergeten methode gebruiken:

1. Ga naar de backend van je Joomla site (domein.nl/administrator)
  2. Klik op het ‘wachtwoord vergeten?’ icoontje.
  3. Vul het e-mailadres in behorende aan je gebruikersnaam en klik op Submit.
  4. Open de gestuurde mail en kopieer de verificatiecode.
  5. Vul de gebruikersnaam en verificatiecode in en klik op Submit.
  6. Vul je nieuwe wachtwoord twee keer in en klik op Submit.
  7. Je wachtwoord is nu gewijzigd.

Let op! Deze methode werkt niet als je superuser bent. Mocht je superuser zijn vraag dan aan een andere superuser om je wachtwoord te wijzigen of volg onderstaande methode via de database.

Wachtwoord instellen via de Joomla database

1. Login op het Service Panel
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Klik op de optie PHPMyAdmin.
  5. Selecteer de jos_users tabel (of vervang ‘jos’ door het voorvoegsel dat je tijdens de installatie koos)
  6. Zoek het record op met de naam ‘Administrator’ en username ‘admin’ (vervang dit door andere namen indien dit van toepassing is)
  7. Klik op de ‘edit’-knop aan de linkerkant van het record (het potloodje)
  8. Vervang de waarde in het veld ‘password’ door de waarde ‘618dd79dad3acada0fbad1bae8347d5d’ (zonder quotes).
  9. Klik op Go (of Start) en sla de wijziging op
  10. Je kunt nu weer inloggen met de betreffende gebruikersnaam en wachtwoord ‘byteiscool’ (zonder quotes).
  11. Maak nu in de Joomla backend weer een sterker wachtwoord aan voor dit account.