Wat is composer?

Composer is een dependancy manager in PHP. Met een dependancy manager kun je diverse externe libraries installeren/updaten waar jouw website gebruik van maakt. Normaliter moet je deze libraries eerst apart downloaden en op je webruimte plaatsen maar dit maakt Composer dus een stuk makkelijker.

Als je een project (lees:website) maakt, definieer je namelijk eerst welke externe libraries je wilt gebruiken en welke versie. Dit stel je dan in d.m.v. het bestand composer.jason. Wanneer je vervolgens via SSH het commando composer install aanroept, dan zal composer alle libraries die je hebt aangegeven installeren. Je kunt ook alle libraries updaten door composer update aan te roepen.

Hoe kan ik composer gebruiken?

Op alle hostingpakketten van Byte kun je composer gebruiken via SSH. Wanneer je composer intikt via SSH zie je welke opties er allemaal zijn en wat je ermee kunt doen (zie afbeelding).

Aan de slag met composer

Aan de slag met Composer

Uitgebreide instructie over wat je allemaal met composer kunt doen, vind je op de projectpagina van Composer.