Een contactformulier of feedbackformulier op je website geeft je bezoekers de mogelijkheid om contact met je op te nemen. Je kan een formulier zelf bouwen/schrijven, maar heb je een WordPress of Joomla! site? Dan kun je ook gebruik maken van een plugin.

Hoe werkt een formulier?

Een contactformulier bestaat uit twee delen:

  • een formulier
  • een e-mailscript

Het formulier stuurt data op naar het e-mailscript, die jou vervolgens een e-mail stuurt en de bezoeker doorstuurt naar een andere pagina.

Formulier

Voeg een formulier op je pagina toe met een <form> tag:

Achter action staat waar het formulier naar toe opgestuurd wordt als de bezoeker op de verzenden-knop klikt.
Voeg binnen de form tag enkele invoervelden toe:

Een input tag komt overeen met een invoerveld waar één regel op kan. Een textarea is voor meerdere regels. De name die je meegeeft wordt meegestuurd naar het e-mailscript, en verschijnt dan ook in je e-mail.

E-mailscript

Maak een bestand emailscript.php met de volgende code:


De variable $_POST bevat de gegevens die opgestuurd zijn door het formulier. De aanroep naar print_r presenteert dit op een leesbare manier. De mail functie stuurt vervolgens de e-mail. Vervang info@example.com door je eigen e-mailadres. Het tweede argument, “Nieuw bericht” is hier het onderwerp van het bericht, en $message bevat de tekst van de e-mail.

Laat de bezoeker niet een e-mailadres invullen om de e-mail heen te sturen, zodat bezoekers het formulier niet kunnen gebruiken om spam te versturen. Als je zelf headers toevoegt aan de e-mail, controleer dan of de bezoeker deze niet kan misbruiken.

Bytes verouderde e-mailscript

Byte bood in het verleden ook een algemeen e-mailscript aan. Deze is hier nog gedocumenteerd omdat klanten er nog gebruik van maken, maar deze is niet geschikt voor implementatie in nieuwe websites.
Het verouderde e-mailscript staat op “https://tools.byte.nl/cgi-bin/formmail”, en accepteert onder andere de volgende parameters:

name omschrijving
recipient je e-mail adres
subject het onderwerp van de e-mail
redirect een pagina waar de bezoeker komt nadat de e-mail is verstuurd
realname naam van de bezoeker
email e-mail van de bezoeker

Voorbeeld:

Vervang hierin recipient en redirect door een e-mailadres en een pagina binnen je eigen domein. Je kan met dit script alleen e-mail sturen naar je eigen domein bij Byte. Wil je e-mail sturen naar een ander domein, gebruik dan een e-mailadres op je eigen domein met een doorverwijzing.

36