Een interne zoekfunctie op je website is prettig navigeren voor je bezoekers, doordat ze sneller bij de informatie komen die ze zoeken. CMS-en zoals WordPress en Joomla bieden plugins aan die een zoekfunctie aan je site toevoegen. Je kunt ook de Google custom search engine toevoegen aan je website. In dit artikel geven we je meer informatie over de Google zoekfunctie.

Google Custom Search Engine

Met deze dienst kun je de Google zoekfunctie in jouw site integreren. Bezoekers blijven op jouw site en zien alleen de zoekresultaten voor jouw site. In de gratis versie blijft er Google boven de zoekresultaten staan. Tegen betaling kun je de resultaten “white-labelen”. Het Google logo wordt dan niet getoond en je kunt de resultaten in jouw eigen huisstijl afbeelden. Een voorbeeld hiervan is onze eigen support documentatie.

Het creëren van je zoekfunctie gaat heel makkelijk, omdat Google de zoekfunctie als het ware voor je bouwt. Als je de stappen hebt doorlopen, krijg je de code van de zoekfunctie die je in je site moet implementeren. Om je op weg te helpen hebben we twee blogposts geschreven over het implementeren van de Google search engine:

Je kunt ook de documentatie van Google aanhouden als je er niet uitkomt.

HTML form

Als je onderstaande HTML formulier op je pagina plaatst, krijg je ook een zoekfunctie:

<formmethod="get"action="http://www.google.nl/search"><inputname="ie"value="UTF-8"type="hidden"><inputname="oe"value="UTF-8"type="hidden"><hr><scriptlanguage="javascript">function formValidation(form){if(form.q.value.length==0){alert("Er dient eerst een zoekterm te worden ingevuld");return false;}form.q.value="site:VUL_HIER_JE_EIGEN_DOMEINNAAM_IN "+form.q.value;}</script> <inputname="q"size="20"maxlength="255"value=""align="center"type="text"><inputname="domains"value="byte.nl"type="hidden"><inputname="sitesearch"value="byte.nl"type="hidden"> </form>
327