WordPress installeren kan op twee verschillende manieren, maar is vrij eenvoudig en heb je zo voor elkaar! Volgens de officiële WordPress website duurt het maar 5 minuten. Met onze one-click-installer, installeer je WordPress met 1 klik op de knop op je hostingomgeving. Liever handmatig installeren? Dit artikel legt het je stap voor stap uit.

Hoe je de configuratie voor je WordPress site instelt, kan op twee manieren; via de webinterface (automatisch) en het handmatig. In dit artikel beschrijven we beide manieren.

WordPress installeren met 1 klik!

WordPress snel en makkelijk installeren op je webruimte doe je met onze ‘one-click installer’. Hoe dat werkt kun je hieronder lezen:

1. Login op het Service Panel.
  2. Selecteer de domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Extra’s.
  4. Klik op de optie WordPress installeren.
  5. Geef onder het kopje Installatie pad op waar je WordPress wilt installeren. Je kunt hier het hoofddomein, een subdomein of een submap opgeven.
  6. Klik op de knop Installeren.
  7. Gefeliciteerd! WordPress is geïnstalleerd. Je krijgt nu je inloggegevens en inlog URL te zien.

Let op! Deze methode werkt alleen als de gewenste plek in je webruimte leeg is. Wanneer er bestanden op deze locatie staan, kun je WordPress niet installeren via ons Service Panel. Je moet dan eerst de webruimte legen.

Foutmeldingen oplossen

De directory is niet leeg

Deze melding krijg je als je de installer wilt gebruiken en er nog bestanden staan in de map waarin je WordPress wilt installeren. Leeg de map eerst, zodat de installer WordPress kan installeren. Het legen van de map doe je via FTP  en SSH.

Bij FTP navigeer je naar de map, selecteer je alle bestanden en klik je op DELETE. Bij SSH navigeer je naar de map en verwijder je vervolgens de bestanden

WordPress automatisch installeren

Met deze methode download je eerst WordPress en upload je de bestanden daarna meteen naar je FTP ruimte. Wanneer je dan je domein.nl URL bezoekt start je de installatie methode van WordPress.
Deze methodiek wordt hieronder stap voor stap beschreven.

Download WordPress

Als eerst download je een WordPress .zip bestand zodat je alle bestanden voor je WordPress installatie op je lokale computer hebt staan. Het downloaden van WordPress gaat als volgt:

1. Ga naar de website van WordPress Nederland pagina.
  2. Klik op Downloaden WordPress.
  3. Sla het bestand op.
  4. Pak het .zip bestand uit in een map op je eigen computer.

Let op! Je kunt voor de gemakkelijkheid deze map “WordPress” noemen zodat je deze altijd weer weet terug te vinden.

Upload de bestanden via FTP

1. Maak verbinding met je FTP ruimte. Meer informatie over het verbinden met FTP vind je op de pagina FTP.
  2. Upload de bestanden van je WordPress installatie naar de desgewenste map op je FTP ruimte.

Let op dat je alleen de bestanden upload en niet de map waar de bestanden zich in bevinden. Wanneer je de bestanden in een map genaamd ‘WordPress’ hebt staan en je upload deze map, dan is je website beschikbaar via domein.nl/WordPress.

Maak een database en MySQL gebruiker aan

Als je de WordPress bestanden hebt geupload naar je FTP ruimte, maak je een database en gebruiker aan. Zo kan WordPress je site’s data wegschrijven. Lees hieronder hoe je dit doet:

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen en dan de optie MySQL 5 databases.
  4. Maak een nieuwe database aan.
  5. Maak een nieuwe database gebruiker aan en geef deze read/write rechten op de nieuwe database.
  6. Sla de gegevens van je database plus gebruiker op. Deze heb je zo dadelijk nodig.

Installeer WordPress

1. Navigeer naar domein.nl.
  2. Klik op Configuratiebestand aanmaken.
  3. Klik op Laten we starten.
  4. Vul je database gegevens in:
    1. Databasenaam – vul hier de naam in van je database.
    2. Gebruikersnaam – vul hier de naam in van je database gebruiker.
    3. Wachtwoord – vul hier het wachtwoord in dat gekoppeld staat aan je database gebruiker.
    4. Database-host – vul hier de hostname van je database in. Dit kun je terugvinden onder het kopje Algemene informatie.
  5. Klik op Vastleggen.
  6. Klik op De installatie starten.
  7. Vul de gegevens in en klik op WordPress installeren.
  8. WordPress is nu geïnstalleerd.
  9. Klik op Inloggen om aan de slag te gaan met WordPress. Voor Themes en Plugins kun je op WordPress Nederland pagina en de officiële WordPress site kijken.

Let op! zorg ervoor dat je een persoonlijke gebruikersnaam invoert! Doe je dit niet, dan zal er standaard Admin staan. Dit is uit veiligheidsoogpunt niet verstandig. Lees ook het nieuwsbericht over Brute force aanvallen op WordPress sites.

Handmatig WordPress installeren

Met deze methode download je eerst WordPress en pas je in een editing programma, zoals kladblok, het bestand wp-config-sample.php aan, zodat daar je database gegevens in staan. Deze methodiek wordt hieronder stap voor stap beschreven.

Download WordPress

Als eerst download je een WordPress .zip bestand zodat je alle bestanden voor je WordPress installatie op je lokale computer hebt staan. Het downloaden van WordPress gaat als volgt:

1. Ga naar de website van WordPress Nederland pagina.
  2. Klik op Downloaden WordPress.
  3. Sla het bestand op.
  4. Pak het .zip bestand uit in een map op je eigen computer.

Let op! Je kunt voor de gemakkelijkheid deze map “WordPress” noemen zodat je deze altijd weer weet terug te vinden.

Maak een database en MySQL gebruiker aan

Wanneer je de bestanden van je WordPress installatie binnen hebt gehaald, maak je een database en gebruiker aan, zodat WordPress de data van je site kan wegschrijven. Hoe dit werkt, lees je hieronder.

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen en dan de optie MySQL 5 databases.
  4. Maak een nieuwe database aan.
  5. Maak een nieuwe database gebruiker aan en geef deze read/write rechten op de nieuwe database.
  6. Sla de gegevens van je database plus gebruiker op. Deze heb je zo dadelijk nodig.

Wijzig je configuratiebestand

Nu je de gegevens van je database hebt, pas je deze toe aan je configuratiebestand. Hoe je dat doet, wordt hieronder beschreven:

1. Zoek in de uitgepakte WordPress bestanden naar het bestandje wp-config-sample.php
  2. Wijzig de naam van wp-config-sample.php naar wp-config.php
  3. Open nu je wp-config.php bestand en zoek naar het volgende stukje tekst:
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'database_name_here');
/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'username_here');
/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'password_here');
/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');
/** Database Charset to use in creating database tables. */
define('DB_CHARSET', 'utf8');
/** The Database Collate type. Don't change this if in doubt. */
define('DB_COLLATE', '');

Vul hier de gegevens van je database en MySQL gebruiker in op de juiste plekken. Je vult dit als volgt in:

• database_name_here – vul hier de naam in van je database.
  • username_here – vul hier de naam in van je database gebruiker.
  • password_here – vul hier het wachtwoord in dat gekoppeld staat aan je database gebruiker.
  • localhost vul hier de hostname van je database in. Dit kun je terugvinden onder het kopje Algemene informatie.

Wanneer je deze gegevens hebt ingevuld sla je het bestand op en sluit je het bestand weer.

Upload de bestanden via FTP

1. Maak verbinding met je FTP ruimte. Meer informatie over het verbinden met FTP vind je op de pagina FTP.
  2. Upload de bestanden van je WordPress installatie naar de desgewenste map op je FTP ruimte.

Let hierbij op dat je slechts de bestanden upload en niet de map waar de bestanden zich in bevinden. Wanneer je de bestanden in een map genaamd WordPress zou hebben staan en je upload deze map, dan is je website beschikbaar via domein.nl/WordPress.

Installeer WordPress

1. Navigeer naar domein.nl/wp-admin/install.php.
  2. Vul de gegevens in en klik op ‘’’WordPress installeren’’’.
  3. WordPress is nu geïnstalleerd.
  4. Klik op ‘’’Inloggen’’’ om aan de slag te gaan met WordPress. Voor Themes en Plugins kun je op WordPress Nederland pagina en de officiële WordPress site kijken.

Let op! zorg ervoor dat je een persoonlijke gebruikersnaam invoert! Doe je dit niet, dan zal er standaard Admin staan. Dit is uit veiligheidsoogpunt niet verstandig. Lees ook het nieuwsbericht over Brute force aanvallen op WordPress sites.
Gefeliciteerd! Je hebt WordPress succesvol geïnstalleerd!

Onderhoud je WordPress site

Na de installatie van uw WordPress website is het natuurlijk belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Werk altijd met de meest recente stabiele versie van je CMS (programma) en plugins. Dit is van groot belang om je website goed beveiligd te houden. Zie ook WordPress Updaten.

Veelgestelde vragen – FAQ

Ik heb mijn database geconfigureerd, maar hij wil geen verbinding maken met de database?

Een foutje in de database configuratie is snel gemaakt. Check de gegevens van je database nog eens en vul daarna de gegevens opnieuw in. Let hierbij ook op dat de gebruiker ook wel de juiste read/write rechten heeft, want anders kun je niks wegschrijven naar de database.

Ik krijg de website alleen te zien op www.domein.nl/Wordpress

Op het moment dat je een .zip bestand uitpakt van WordPress dan heb je een map genaamd WordPress in je directory staan met alle bestanden hierin. Als je deze volledige map upload naar je FTP, dan is je website ook slechts bereikbaar vanaf www.domein.nl/Wordpress . Om dit op te lossen dien je de bestanden uit die map te verplaatsen naar je domein.nl map en daarna de WordPress map te verwijderen.

Hoe kan ik mijn gebruikersnaam wijzigen?

WordPress maakt het niet gemakkelijk om je gebruikersnaam achteraf nog te wijzigen. Het is echter wel mogelijk. Volg hiervoor de volgende handleiding.

Wat moet ik doen om een multi-language WordPress website in te richten?

Je kunt bij Byte WordPress op je pakket installeren met een Multi-Language plugin. Voor de extra domeinnamen die je aan je site wilt koppelen, heb je per domein een Presence pakket nodig.

In je Service Panel kun je dan onder de instellingen van je Presence pakket(ten), de doorverwijzing aanpassen. We raden je aan een Serveralias te gebruiken en een vinkje bij de catch-all functie te zetten. Meer informatie over doorverwijzen.

Je kan na het doorverwijzen (wacht 10 minuten), de plugin configureren en verschillende talen op basis van de domeinnaam uitserveren naar je bezoekers. Byte kan je helaas niet helpen met het configureren van de plugin, aangezien dit per plugin anders is. Kom je er niet uit, neem dan contact op met een van onze partners.