Op deze pagina vind je instructies en praktische stappenplannen om je WordPress website te updaten. Op de website van WordPress vind je meer informatie over wat de meest recente versie van WordPress is.

Voordat je begint met updaten

Voordat je gaat updaten, is het altijd raadzaam om:

  1. Eerst een back-up van je site en database via ons Service Panel te downloaden. Hoe dat precies werkt kun je lezen op de pagina Alles Over Back-ups. Mocht er iets mis gaan tijdens de update, dan kun je altijd terug naar de back-up die je gemaakt hebt;
  2. Te bekijken wat er in de nieuwe versie is gewijzigd. Op WordPress.org staat een overzicht van de verschillende versie releases van WordPress;
  3. Update volgens een van de aanbevolen methodieken;
  4. Controleer of de update succesvol verlopen is en of alles nog werkt en er netjes uitziet.

WordPress automatisch updaten

WordPress versies 2.7 en hoger kunnen via de backend middels één klik worden bijgewerkt naar de meest recente versie. Je ziet dan meestal een melding bovenaan de pagina van je backend (zie ook de afbeelding hierboven). Het voordeel daarvan is dat het heel eenvoudig en snel werkt zonder dat je er zelf nog bepaalde handmatige acties voor hoeft uit te voeren. Het is letterlijk binnen een minuut gedaan en je hebt er geen technische kennis voor nodig.

Let op: Als je veel handmatige aanpassingen hebt doorgevoerd en plugins aan hebt staan die (nog) niet goed werken met de laatste versie, kan een automatische upgrade problemen geven. Het is dan ook raadzaam om vooraf goed te checken of alle actieve plugins geschikt zijn voor de laatste WordPress versie.

Ook als er inmiddels veel versienummers zijn uitgekomen en je nog gebruik maakt van een zeer verouderde WordPress versie, kan een automatische upgrade problemen geven.Mocht je het dan toch via de automatische upgrade knop willen proberen (het scheelt immers veel tijd en moeite), dan raden we je aan:

  1. Dit op een zo rustig mogelijk moment te doen;
  2. Een recente back-up klaar te hebben staan, zodat als er toch iets misgaat je direct weer terug kunt switchen.

WordPress handmatig updaten

Het handmatig updaten van je WordPress website doe je door de volgende stappen te volgen.

Download de laatste versie van WordPress

Deze is te downloaden via http://wordpress.org/download/.

Schakel actieve plugins uit

Hierdoor voorkom je problemen met plugins die (nog) niet compatibel zijn met de laatste WordPress versie. Het is sowieso raadzaam dit even te controleren en waar mogelijk je plugins ook bij te werken naar de laatste versie.

Vervang oude WordPress files voor de nieuwe

Dit doe je via FTP of Shell. Op codex.wordpress.org vind je stap voor stap instructies hiervoor.

Test of alles werkt en probeer de plugins uit

Loop je website na om te kijken of alles nog goed werkt. Je kunt nu ook kijken of je plugins het goed doen door deze in te schakelen en te testen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je altijd nog de vooraf gemaakte back-ups terugplaatsen (zie ook de categoriepagina Back-ups.

Werk ook WordPress plugins regelmatig bij

Het is niet alleen van belang dat je je WordPress versie tijdig bijwerkt naar de laatste (stabiele) versie, maar zeker ook plugins dienen goed bijgehouden te worden. Deze zijn namelijk vaak erg kwetsbaar voor veiligheidslekken. Ziet je dat er een nieuwe versie beschikbaar is, loop dan de release notes op de specifieke WordPress plugin pagina na. Als het gaat om een security release dan is het van groot belang dat je de plugin snel update om lekken te dichten.

Het installeren van plugins kan makkelijk vanuit de backend van WordPress worden gedaan. Er worden veel verschillende plugins aangeboden, maar een nuttige plugin voor het analyseren van een website en optimaliseren is toch wel de Google Analytics Plugin.


Hoe houd je hackers buiten
Hoe houd je hackers buiten

Het internet is geen veilige plek, sterker nog het is een speeltuin voor kwaadwillenden. En voor die kwaadwillenden valt er veel te halen. Net als in de ‘gewone’ wereld is het dus van belang om je hier tegen te beschermen.
In deze whitepaper leggen we uit waarom het zo belangrijk is om je website te beveiligen, wat de gevolgen van een hack zijn, en wie wat voor je kan doen om hackers buiten de deur te houden.

32