Uit Byte Kennisbank
(Doorverwezen vanaf Website Statistieken Publiceren)

Bij Byte maken we gebruik van de applicatie AWStats. Door middel van AWStats kunnen onze klanten zien hoe veel hun website bezocht wordt en welke pagina's er veel bezocht worden. AWStats statistieken zijn beschikbaar voor alle sites via het Service Panel. Je kunt deze statistieken bekijken via het tabblad Analyse en dan de optie Statistieken.

In dit artikel zullen we dan ook toelichten welke informatie je uit de statistieken kunt halen, wanneer de statistieken gegenereerd worden en waarom de statistieken van AWStats zo verschillen van die van Google Analytics.

Inhoud

Wat biedt AWStats?

AWStats is een opensource statistische applicatie. Op de website van AWStats wordt in detail toegelicht wat er allemaal te zien is en hoe dit berekend wordt.

Een aantal termen toegelicht:

 • Unieke bezoekers: aantal unieke bezoekers (maandelijks geteld).
 • Aantal bezoeken: het aantal bezoeken dat uw site heeft gehad.
 • Pagina's: het aantal pagina's dat is weergegeven.
 • Hits: het aantal bestanden dat er is opgevraagd (een pagina met een plaatje telt al voor twee: de pagina en het plaatje).
 • Bytes: de data die er is verzonden.


Welke informatie kan ik zien:

 • Hoeveel bezoekers er op de website zijn geweest.
 • Hoeveel pagina's er bekeken zijn.
 • Welke pagina's het beste bekeken zijn.
 • Welke zoekmachines (robots/spiders) er langs zijn geweest.
 • Hoe lang bezoekers op de website blijven.
 • Met welke browsers de website bezocht is.
 • Vanuit welke pagina's bezoekers werden doorverwezen naar je website.

Wanneer worden de statistieken gegenereerd?

Elke nacht worden de statistieken voor de afgelopen dag gegenereerd. Met AWStats is het niet mogelijk om real time bezoekersaantallen te zien.

Let op! Byte kan geen garanties afgeven over het tijdstip waarop de statistieken zijn verwerkt. Dit tijdstip kan afhankelijk zijn van een aantal zaken, bijvoorbeeld:

 1. Het aantal te verwerken logregels;
 2. Het aantal te verwerken sites;
 3. Drukte op de verwerkingsmachine;
 4. Fouten die optreden bij het verwerken, die handmatig moeten worden opgelost.

Mijn eigen IP-adres staat in de statistieken

Als je zelf je site bezoekt, staan jouw bezoeken ook in de statistieken. Als je weinig bezoeken hebt op je website, kunnen de statistieken daarom een enigzins vertekend beeld geven. Als je veel bezoeken hebt op je website, zijn de statistieken wel representatief.

Helaas is het voor Byte ondoenlijk om van iedere AWStats-gebruiker de (soms meerdere) IP-adressen op te slaan en deze uit de statistieken te filteren. Dit kost veel ruimte en rekentijd.

Verschil tussen AWStats en Google Analytics

Als je zowel AWStats als Google Analytics gebruikt om bij te houden hoe je website bezocht wordt, zul je vast gemerkt hebben dat de statistieken vaak erg van elkaar verschillen. De reden dat deze twee resultaten zo verschillen is dat ze beide een andere methode gebruiken om de bezoekersstatistieken te berekenen.

Bij AWStats wordt gebruik gemaakt van “logfile analysis”, waarbij de statistieken rechtstreeks uit de logfiles van de webserver worden gelezen. Dat wil zeggen dat bij elk bezoek AWStats de bezoeker telt. Dit verandert echter niets aan het aantal unieke bezoekers en aan het aantal bezoeken.

Google Analytics gebruikt daarentegen “Page tagging”, waarbij slechts data verzameld wordt als de browser van de bezoeker dit toe staat. Alleen de pagina waar het script opgeroepen wordt, wordt in de eindresultaten meegeteld. Hierbij komt het ook vaak voor dat als sommige bezoekers geen javascript ondersteunen of dat de pagina niet volledig geladen wordt, deze bezoekers niet meegeteld worden bij het uiteindelijke overzicht.

Kortom, Google Analytics meet alleen het bezoek van een website als het script wat verantwoordelijk is voor deze meting ook daadwerkelijk kan draaien. AWStats telt daarentegen ieder bezoek aan de website. AWStats geeft dus betere bezoekersaantallen weer dan Google Analytics.

Meer informatie uit AWStats halen

AWStats geeft standaard een uitgebreid overzicht van je bezoekers. Maar met een kleine aanpassing van je site, kun je nog meer te weten komen. Bijvoorbeeld :

 • Schermresoluties
 • Java ondersteuning
 • Macromedia Director ondersteuning
 • Flash ondersteuning
 • Real audio playing ondersteuning
 • Quicktime audio playing ondersteuning
 • Windows Media audio playing ondersteuning
 • PDF ondersteuning


Voer de volgende stappen uit om dit te activeren.

 1. Download dit bestand en bewaar deze op je website in de map "/js". Op je site moet het bestand dus bereikbaar zijn onder www.uwdomein.nl/js/awstats_misc_tracker.js
 2. Bewerk een pagina van je site die door de meeste bezoekers zal worden bekeken (bijvoorbeeld de voorpagina). Hier voeg je de volgende code aan toe. Let op, deze moet na de body tag komen!


<script language=javascript src="/js/awstats_misc_tracker.js">
</script>

Dat is alles! Bij de volgende update van je statistieken (elke nacht om 4 uur) zul je de nieuwe cijfers terugzien.

Waarom alleen op de voorpagina?

De code die je toevoegt, is 4KB groot en zal je site dus (een heel klein beetje) langzamer maker. Het is bovendien niet nodig om op iedere pagina de resolutie te meten, want die zal per bezoeker toch steeds hetzelfde zijn.

Alternatieve website statistieken tools

Wil je iets meer de diepte in duiken met uw statistieken? Kies dan uit een tal van geschikte alternatieve website statistieken tools. De onderstaande tools geven een uitgebreider en zelfs live gegenereerd alternatief:

 • Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 mei 2015 om 16:27.
 • Deze pagina is 7.846 keer bekeken.